Agatha Christie – Världens främsta deckarförfattare

Agatha Christie är den brittiske deckarförfattaren som ligger bakom de världskända böckerna om Hercule Poirot och Miss Marple. Det som inte är lika känt om Christie är att under sin livstid så skrev hon även flera teaterpjäser som nådde en hel del framgång. Mer om det nedan. Agatha Christie är den författare som sålt flest böcker i världen efter William Shakespeare. En andraplats alltså vilket inte vem som helst kan uppnå. Hennes fantasi när hon skrivit sina böcker kommer mycket väl fram i texten och har fängslat även den med den allra minsta läslusten. Med totalt cirka fyra miljarder sålda böcker så är Christie en stor ikon inom författarvärlden.

Biografi

Agatha Christie föddes år 1890 i England och hennes far var ursprungligen från Amerika medans hennes mor var brittiska. Christie gick inte i en traditionell skola under sin uppväxt utan hemundervisades av hennes far till största del. Christie hade tidigt i livet ett stort intresse för bokstäver och lärde sig att läsa som femåring. Hon läste böcker själv och det var det som hennes tid gick åt till. I hennes tidiga ungdomsår så avled hennes far vilket påverkade henne och hennes mor såväl ekonomiskt som känslomässigt. Ungdomsåren blev därför ganska hårda då hennes mor inte hade den ekonomin som behövdes riktigt. Christie började att skriva korta historier som hon hittade på och hon kom snabbt in på deckarspåret vilket är den genre som hon är så känd för idag. När hon var 30 år gammal publicerade hon sin debutroman vid namn En Dos Stryknin och det var i denna som karaktären Poirot först framträdde. Boken togs emot väl och Christie fortsatte att skriva böcker om Poirot samtidigt som Christie reste mycket med sin man. Resorna gav henne inspirationen till böcker som Död på Nilen. Den första boken om Miss Marple kom år 1930 och hette Mordet i Prästgården. Christie hade nu två mycket populära karaktärer. Hon fortsatte att publicera böcker och började även under 1940-talet att producera teater vilket tog mycket av hennes tid under de följande två decennierna. Hennes hälsa blev allt sämre i takt med åldern och Christie avled år 1976.

Christies teaterpjäs Råttfällan

Agatha Christie skrev, som jag nämnde ovan, flera olika teaterpjäser. Råttfällan var en av dem och anledningen att jag nämner den är att den faktiskt är historisk. Vi tar det från början. Råttfällan var från början en kort radiopjäs som utvecklades till en novell och teaterpjäs. Pjäsen hade premiär år 1952 i London och har spelats kontinuerligt sedan dess vilket gör pjäsen till det teaterstycke som spelats längst sammanhängande tid. Råttfällan är ett morddrama med ett överraskande slut. Novellen om Råttfällan har ännu inte publicerats i Storbritannien då Christie begärde att den inte skulle publiceras förens teaterpjäsen slutat spela. I spelkontraktet står även att Råttfällan bara får spelas en gång per år utanför Londons West End och att pjäsen inte får filmatiseras förrän sex månader efter att den slutat spelas. Efter att pjäsen avslutats så ber man publiken att inte avslöja vem mördaren är för att bevara överraskningsmomentet. Råttfällan är verkligen ett mästerverk skapat av Agatha Christie.