Den franska författaren Marcel Proust

Marcel Proust var en fransk författare som levde mellan åren 1871 och 1922. Han skulle komma att bli en mycket omtalad och uppskattad författare men en del om hans liv vet man inte mycket om, trots att det inte var så pass länge sedan han levde. Detta beror på att från år 1905, vid 34 års ålder, så levde han ett mycket isolerat liv och var nästan helt avskärmad från omvärlden. Proust skrev den berömda romansviten På spaning efter den tid som flytt (À la recherche du temp perdu) som består av sju delar. Tillsammans så utgör dessa sju delar närmare 4 000 sidor. Denna romansvit är Prousts livsverk som handlar om sekelskiftets franska societetsliv.

Marcel Prousts tidiga år

Proust föddes sommaren år 1871 i sin morfars brors hus i en stadsdel i Paris. När Proust växte upp så upprättades det som kommit att kallas för Tredje franska republiken. I hans romaner så skildrar han bland annat denna tid och de stora förändringar som skedde i Frankrike. Proust var överkänslig och hade svår pollenallergi vilket gjorde att han fick svåra astmaattacker. Vid nio års ålder var det nära att hans allergi tog hans liv då han inte kunde återfå andningen. Hans far som var med honom vid tillfället trodde att han hade dött men Proust kom tillbaka till livet efter att han lyckats få igång andningen igen. Denna händelse påverkade Proust väldigt mycket vilket man kan tyda i hans romaner. Hans far arbetade som läkare och faderns val av yrke kan mycket väl ha räddat Proust vid detta tillfälle. Proust gick i skolan i Sorbonne där han fick en mycket gedigen utbildning och efter avslutad utbildning gjorde han militärtjänst. Proust första verk publicerades år 1894 och hette Nöjen och dagar (Les Plaisirs et les Jours). Proust publicerade även en samling prosapoem och noveller. Hans bok fick inte mycket uppmärksamhet, men en skribent kritiserade den hårt. Skribenten gjorde även anspelningar på Prousts homosexualitet vilket fick Proust att utmana skribenten på en pistolduell. Pistolduellen skedde, två skott avlossades men ingen sårades. Proust rörde sig i den högre societetsklassen och var en flitig besökare på salonger där de rika och berömda höll till. Proust fick mycket av sin inspiration till sina böcker härifrån. Proust var, som vi vet, överkänslig mot mycket och detta fick till slut Proust att ta beslutet att leva isolerat. Från år 1905 levde han nästan ständigt i ett ljudisolerat sjukrum i Paris. Det var i detta rum som han arbetade på det som skulle komma att bli hans livsverk. Proust avled i slutet av år 1922 vid 51 års ålder.

På spaning efter den tid som flytt

Romansviten kom att bli hans stora livsverk och är även ett av 1900-talslitteraturens största skapelser. Proust skrev färdigt den sista delen i sviten strax före hans död. Romansviten präglas av en oerhört detaljrik psykologi. Romanerna utspelar sig i berättarens bostad i Paris och även i badorten Cabourg. Romansviten översattes till svenska år mellan åren 1964 och 1982. Har du tänkt att läsa romanerna så förbered dig på att det kommer ta tid. De består som sagt av nästan 4 000 sidor totalt.