Hem » Blog » Författaren och journalisten Ernest Hemingway

Författaren och journalisten Ernest Hemingway

Ernest Hemingway levde mellan åren 1899 och 1961 och var en amerikansk författare och journalist. När man nämner hans namn så tänker de flesta på honom som just författare då det är inom det området som han är känd. Men faktum är att Hemingway faktiskt var mer journalist än författare. De böcker han skrev har dock blivit amerikanska litteraturklassiker. Hemingway har totalt skrivit sex romaner, sex novellsamlingar och tre fackböcker. Postumt så har det släppts ytterligare tre romaner och några novellsamlingar.

Biografi

Ernest Hemingway föddes i Illinois i USA och föddes in i en familj som var mycket respekterad av deras omgivning. Hans far arbetade som läkare i området och hans mor var musiker. I sin barndom lärde sig Hemingway tidigt att jaga, att fiska och att klara sig i naturen. Familjen hade nämligen en stuga i norra Michigan och det var här han lärde sig allt detta. Han hade samtidigt ett intresse för att skriva och hans talang för det påpekades av de som fanns runt omkring honom. Han var ett stort fan av sport och sportade mycket själv och när han började skriva för skoltidningen i High School så föll det sig naturligt att han fick ta hand om sportsidorna. Hemingway märkte själv under åren i High School att reporter var det han ville bli. Efter avslutad utbildning blev han lärlingsreporter. Han var då bara 17 år gammal. Första världskriget pågick samtidigt och Hemingway hade en vilja att hjälpa till. På grund av nedsatt syn blev han inte rekryterad till militärtjänsten. Han gick därför med i Röda Korset och blev frivillig ambulansförare i Milano i Italien. Hemingway hann vara här i två månader innan han blev allvarligt skadad av granatsplitter. Hemingway låg på sjukhus i sex månader innan han återvände till USA där han började att jobba som journalist.

Efter ett tag flyttade han till Paris för att bli utländsk korrespondent för den tidning han arbetade för. På sidan av sitt jobb som journalist så började Hemingway att skriva böcker. År 1954 så överlevde Hemingway två flygplanskrascher vilket resulterade i skadade njurar och en skadad lever. För detta fick han medicin han var tvungen att ta, men medicinen gjorde Hemingway svårt deprimerad. Han tog till flaskan vilket resulterade i att han strax därpå lades in för avgiftning där han fick elchockbehandling. Till denna klinik återvände han 39 gånger för avgiftning innan han gav upp och tog sitt liv den 2 juli 1961 genom att skjuta sig med hagelgevär.

Hemingways Författarskap

Och Solen Har Sin Gång var Hemingways första publicerade roman. Denna släpptes år 1926. Efter det så kom Vårflod, Farväl Till Vapnen, Att ha och Inte Ha, Klockan Klämtar För Dig, Över Floden In Bland Träden och hans kanske mest kända bok, Den Gamle och Havet som kom år 1952 och blev den sista han publicerade. För denna bok fick Hemingway Pulitzerpriset och Nobelpriset år 1954. Boken handlar om Santiago som kämpar mot en gigantisk spjutfisk och boken har filmatiserats fyra gånger, senast var år 2002.