Asiatiska författare

Alla länder har sin egen historia och kultur. Just författare och poeter spelar en stor roll i landets utveckling och synsätt. Det är även ett sätt för medborgare att få sin röst hörd och Asien är särskilt känt för sina romaner och böcker med en mycket höglitterär kvalitet.  Om man uppskattar välskrivna böcker så bör man ta sig en titt på den mycket gedigna listan över asiatiska författare. I denna artikel kan man läsa om några utmärkande böcker och författare som är värt att kika vidare på om man har ett intresse för kulturen i Asien och vill lära sig mer.

Jung Chen – Del av den feministiska litteraturkanonen

Asien är en del av världen som genomgår en väldigt snabb utveckling. I de flesta fallen åt det bättre och ny spännande kultur och litteratur släpps ständigt som speglar denna utveckling. En bok som har väckt särskilt stor uppmärksamhet är “Vilda svanar” som är skriven av Jung Chen. Denna bok anses även tillhöra den feministiska litteraturkanonen. Denna utmärkelse inkluderar 49 stycken välskrivna böcker. I denna samling hittar man verk av författare från världens alla hörn. En inkluderande lista som helt klart är värd att lyfta fram.

Böcker som står för utveckling och jämställdhet. Uppföljaren “De osannolika systrarna Soong” har även den blivit en omskriven bok av denna oerhört begåvade författare. Jung Chens biografi “Vilda svanar” har sålts i över tio miljoner exemplar världen över, trots att den blev förbjuden att inneha i delar av Kina. Detta har dock inte alltid hindrat personer från att faktiskt läsa boken, som skildrar tre generationer av kvinnor och deras erfarenheter om hur kvinnor behandlas i Kina.

Carmen Bin Ladin – En gyllene bur!

Carmen Bin Ladin är född och uppvuxen i Schweiz, men gifte in sig i en av saudiarabiens rikaste och mäktigaste familjer. Hennes kända verk “En gyllene bur” skildrar hennes uppfattning om hur barn indoktrineras i skolan om hur kvinnor bör behandlas. Hennes insikt om att hennes döttrar inte skulle ha samma chans och framtid i landet var någonting som slutligen fick Carmen att lämna saudiarabien som hon då varit bosatt i länge. En bok som är värd att läsa av alla!

Kiran Desai- Indiens stjärnskott

Kiran Desai- Indiens stjärnskott

Romanförfattare Kiran Desai är en indisk författare som har släppt flera uppmärksammade verk. Däribland boken “Kalabalik bland guavaträden” och “Bittert arv”. Båda har nominerats med flertalet priser och utmärkelser. För boken “Bittert arv” blev Kiran till exempel tilldelad Bookerpriset för år 2006, vilket gör henne till den yngsta författaren genom tiderna som har fått ta emot detta mycket uppmärksammade pris. Romanerna har idag även översatts till flera olika språk. Kiran Desai föddes år 1971 och växte upp i Indien. Kiran valde senare att flytta till USA för att studera, där hon senare även bosatte sig permanent. Förmågan att göra sig hörd genom skrift kommer från Kirans moder Anita Desai, som även hon var en mycket framstående författare i Indien. Utöver de nämnda verken ovan finns det en gedigen lista som man kan gå igenom. Besök närmaste bibliotek eller bokhandel och ta del av spännande titlar och författare från Asien.