Hem » Blog » Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld
Astrid Lindgrens värld

1944 stukar Astrid sin fot och skriver under den här tiden ner historien om Pippi för att få tiden att gå. Och tur var väl det. För de allra flesta barn i Sverige, ja nästan över hela världen känner till Pippi, hennes pappa, hennes häst och såklart hennes apa Herr Nilsson. Genom Astrid Lindgren har vi bland andra också fått bekanta oss med Madicken, Emil, Lotta på bråkmakargatan, Rasmus på luffen och med Ronja. På Astrid Lindgrens värld blir sagor verklighet och här finns en möjlighet att till och med träffa de karaktärer man har läst om i böckerna, i deras rätta miljö. Här finns många olika världar samlade på ett och samma ställe och alla som växt upp med Astrids berättelser känner igen sig vart man än kikar runt. Ungefär 50 stycken föreställningar spelas varje dag i parken och det gör att man som besökare får en unik roll och ibland hamnar man till och med mitt i händelsernas centrum.

Vem var Astrid?

Det är svårt att första vilken påverkan Astrid har haft för barn och vuxna som växt upp med hennes böcker. Det är också svårt att förstå vilken värdefull person hon faktiskt var. Astrid stod för jämlikhet, för djurens och barnens rättigheter och hon var också en stor humanist. Hon föddes i mitten av november 1907 på en gård kallas Näs utanför Vimmerby och gården finns kvar än idag och är också ett känt turistmål värt ett besök beläget ett stenkast ifrån parken. Den 28 januari 2002 dog Astrid i sitt hem på Dalagatan i Stockholm. Astrids böcker har översatts till över 100 olika språk och totalt har hennes alla böcker sålt över makalösa 165 miljoner exemplar.

Historien bakom Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld beläget mitt i mörkaste Småland, i den lilla stora staden Vimmerby, startades av tre stycken lokala Vimmerby familjer. Familjen Isaksson, familjen Jalminger och Soowik hade en ide´ 1983 om att skapa en så kallad sagoby med miljöer ifrån Astrid Lindgrens populära böcker. Det allra första huset som byggdes var Emil i Lönnebergas Katthult och under de följande 6 åren växte sagobyn med flera andra miljöer ifrån Astrids böcker, expanderingen blev dock för mycket för familjerna att hantera och under 1989 såldes sago byn och företaget Astrid Lindgrens AB såg då dagens ljus. Varför Astrid Lindgrens värld är beläget i Vimmerby förklaras såklart med att det var här Astrid växte upp och hennes barndom är reflekterad i några av de populära böckerna.

vAstrid Lindgrens värld har i skrivande stund haft över 11 miljoner besökare sedan starten 1981 vilket gör parken till en av de absolut största i Sverige. Astrid lever i allra högsta grad kvar, i alla barnen som läser och känner igen hennes böcker och hennes värderingar som fortfarande präglar oss. Gator har blivit uppkallade efter hennes fiktiva figurer och det finns mängder av priser i hennes namn. Barn kommer att fortsätta att leka i hennes sagovärld framöver också och det var nog precis vad hon ville och önskade.