Hem » Blog » Den ryske författaren Fjodor Dostojevskij

Den ryske författaren Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskij anses än idag som en av de största författarna som någonsin har levt. Han var en rysk författare som föddes i Moskva 11 november 1821. Han var syskon nummer 2 av 7 och var där med alltså det näst äldsta syskonet i familjen.

Den ryske författaren Fjodor Dostojevskij

Den närmaste relationen hade han med sin lillebror Andrej. Deras pappa var en man som inte var speciellt omtyckt och ska ha uppfostrat sina barn mycket strängt vilket ska ha påverkat Fjodor djupt även som vuxen. Mamman i familjen var däremot en kvinna som sägs ha varit mycket empatisk. Familjen växte upp fattigt och levde tillsammans i en ytterst liten lägenhet som endast bestod av tre rum samt ett kök. Intresset för litteraturen kom efter att han märke att han tyckte om att läsa under sin skolgång. Både Fjodor och hans bror Michajl hade stora drömmar om att en dag bli författare vilket var drömma som deras pappa inte alls stöttade. När mamman dog 1837 bestämde Fjodor sig för att det var dags att flytta och flytten blev till S:t Petersburg där författardrömmarna fick stå på pausläge ett tag då han hade blivit antagen till en militärhögskola vilket såklart också skulle bli starten för hans militära karriär. På fritiden ägnade han stor del av sin tid till att läsa böcker och skriva texter för att hålla intresset vid liv. När han var klar med sin utbildning så arbetade han ett tag som fortifikationsofficer för att sedan bli löjtnant. När han hade fyllt 23 bestämde han sig slutligen för att han inte ville arbeta inom militären utan att det var författare som han ville bli.

Debuten

Debutromanen blev boken ‘arma människor’ som blev utgiven för första gången 1846. De böcker han kom att bli absolut kändast för var brott och straff (1866), bröderna Karamazov (1880) och idioten (1868 – 1869). Efter att ha varit delaktiga i en socialistisk studiecirkel i april 1849 så greps han och fick senare domen att han var tvungen att avtjäna ett fängelsestraff. Han satt därefter åtta månader i ett fängelse i S:t Peterburg och efter sitt fängelsestraff skickades han till ett fånge läger där han var i fyra år för att sedan tillbringa sex år i förvisning. 1854 blev han slutligen en fri man och kunde där med försätta med livet som författare igen. 1857 gifte han sig med sin fru Maria. Äktenskapet varade olyckligtvis bara i några år då Maria snabbt insjuknade och 1864 var hon död. 1867 gifte han sig igen, denna gång med författaren och stenografen Anna som han var tillsammans med ända fram till sin död. Fjodor själv dog 1881 av blödningar från halsen, han blev 59 år.Han anses än idag som en av de bästa författare som någonsin har levt och under sin tid som författare så hann han skriva många kända böcker som idag anses som stora klassiker. Återkommande teman i hans böcker är ofta synd, skuld och försoning samt att en mordhistoria vanligen ligger i grunden för historian eller åtminstone finns där i bakgrunden.

Debuten