Författaren Enid Blyton

Enid Mary Blyton var en brittisk författare av ungdomslitteratur. Många känner igen hennes namn men vet kanske inte riktigt vad för sorts författare hon var. Vad skrev hon för böcker och vem var hon? Det tänkte jag att vi skulle reda ut med denna artikel. Enid Blyton förtjänar mycket uppmärksamhet för sina verk och det har hon fått också. Med tanke på att hennes böcker sålts i cirka 630 miljoner exemplar och att hon har översatts till nästan 90 olika språk så säger det en hel del. Enid Blyton var och är en av de största författarna som var verksam på 1900-talet.

Biografi

Enid Blyton är född år 1897 i London. Där växte hon upp med sina två syskon och sin mor, Theresa Mary, och sin far Thomas Blyton. Det sägs att Enids väg till att bli författare beror till stor del på hennes fader. Thomas var nämligen själv mycket intresserad av all sorts kultur och speciellt litteratur. Enid följde ofta med sin far på olika vandringar där de diskuterade kultur. När hennes far bestämde sig för att lämna hennes mor när Enid var tretton år så påverkade det henne väldigt negativt. Enid hade inte en bra relation till sin mor men det var hos henne hon nu fick bo, utan sin far som hon hade så mycket gemensamt med. Enids författarskap började faktiskt i och med detta. För att hantera hela situationen så började hon att skriva, det blev hennes sätt att få utlopp för sina känslor. Hon påbörjade studier som ledde till att hon blev lärare och i samband med det bröt hon kontakten med sin mor. På sin fritid skrev Enid böcker och hennes första bok kom år 1922. Strax efter det så började hon att skriva barnböcker, vilket är den genre som hon idag är känd för. Under 1930-talet blev Enids publicerade material och hennes böcker mycket populära och när hon kom på barnfiguren vid namn Noddy så var framgångssagan ett faktum.

Ungdomsböcker

Efter att figuren Noddy närmast varit en landsplåga under tio år så kom de omåttligt populära Fem-böckerna, Mysterie-böckerna och även Äventyrs-böckerna. Hon skrev även Hemliga sjuan-böckerna. Alla dessa blev otroligt populära ungdomsböcker och är böcker som läses än idag. Hennes böcker spreds i Europa och det är där hon har haft mest framgång med sina böcker, även om hon är översatt till över 90 olika språk som jag nämnde i inledningen. Enid Blyton avled år 1968 och totalt hann hon skriva över 600 böcker. I moderna kopior av hennes böcker så har vissa saker ändrats då det i hennes böcker finns en hel del stereotypiska saker om ras, klass och kön, då det var så det såg ut när hon skrev sina böcker. Enid Blytons ungdomsböcker är än idag populära vilket är otroligt kul. En förklaring till hennes framgång är de serier av böcker hon skrivit. Det är inte bara en ungdomsbok, utan det är en hel serie vilket skapat ett sug efter att få läsa nästa bok i följd.