Hem » Blog » Författaren Molière och hans verk

Författaren Molière och hans verk

Jean-Baptiste Poquelin, som kom att verka under pseudonymen Molière, föddes år 1622 i Paris och dog i samma stad år 1673. Molière var författare, dramatiker, regissör, skådespelare och även teaterägare. Han var med andra ord en man med många strängar på sin lyra. Molière är känd för verk som Don Juan, Den inbillade sjuke (Le malade imaginaire), Misantropen (Le Misanthrope) och Tartuffe (Le Tartuffe).

Författaren Molière och hans verk
Författaren Molière och hans verk

Molières liv

Molières pappa var tapetserare och hans mamma dog när han var mycket ung. Pappan försökte få in Molière i “de fina rummen” genom att bland annat köpa honom en bra utbildning och detta var till en början framgångsrikt men när Molière blev över tjugo år gammal bestämde han sig för att gå sin egen väg och bröt därmed med pappan. Därefter startade han teatern L´Illustre Théâtre tillsammans med tre vänner – Molière längtade efter ett liv på scenen. Molière blev ledaren och det var han som skrev och regisserade pjäserna. Ofta spelade han även huvudrollen. Livet med teatern var dyrt och skulderna växte. Konsekvensen blev fängelse men skulderna betalades (eventuellt av pappan) och man kunde fortsätta med verksamheten. För att undvika att skam ådrogs familjen gjordes nu namnbytet till Molière som än idag är namnet alla känner honom vid. Under hela fjorton år reste teatersällskapet runt i Frankrike och spelade teater. Som mest känd var Molière i 40-årsåldern och år 1673 dog han efter att ha kollapsat på scen; spelandes Den inbillade sjuke.

Molières verk

Den inbillade sjuke var som sagt Molières sista verk (i och med att han nästan dog mitt i den) men också ett av hans mest kända. Den inbillade sjuke handlar om Argan – en man som har som strategi att vara sjuk för att få uppmärksamhet. Misantropen är en pjäs som berättar om Alceste, en man som känner ett starkt förakt mot mänskligheten – med andra ord en äkta misantrop. Alceste vill alltid berätta sanningen vilket förstör livet på många plan. Vänskaper, kärleksrelationer och lagmässigt.

Molières verk
Molières verk

Tartuffe, en annan pjäs av Molière, handlar om Tartuffe – en bedragare som är skicklig på att lura människor. Han presenterar sig som en ädel man och lyckas på så vis nästla sig in i en familj. Den girige är ett av Molières mest kända och spelade verk och berättar om Harpagon som blandar ihop pengar med kärlek. Andra pjäser signerade Molière är bland andra De löjliga preciöserna (Les Précieuses ridicules), Hustruskolan (L´école des femmes), Grevinnan d´Escarbagnas (La Comtesse d´Escarbagnas) och Lärda fruntimmer (Les femmes savantes). Molière var mycket omtyckt av den franske kungen Louis XIV. Kungen upprättade en teatersalong för Molières grupp och gav dem dessutom stora summor pengar regelbundet.

Molières framgång handlade om komedi och i mångas ögon var han oerhört kontroversiell. På 1600-talet var det naturligtvis inte lätt att driva med till exempel religion och samhället i stort. Att han dog mitt i ett av hans livs största verk, har enbart gjort bilden av honom som ett geni större. Än idag spelas hans pjäser; om och om igen, världen över.