Ge ut din bok själv

Aspirerande författare kanske bävar för att inte lyckas bli den där lilla skaran lyckliga utvalda som får sin bok publicerad. Sen internet gjorde entré har bokförsäljningen verkligen fått svår konkurrens. Det har gjort att allt färre böcker ges ut av de etablerade förlagen. Det är varje år endast några få som får se sin bok i tryck. Helst ska man gärna vara känd redan sen innan eller ha en väldigt unik bokidé. Men tack vare internet har det också öppnats upp helt nya möjligheter. Förut var det en mycket dyr och omständlig process att ge ut sin egen bok. Du behövde anlita en formgivare för att göra omslag och sätta boken, kontakta ett tryckeri osv. Allt detta var inte gjort i en handvändning. Idag kan i stort sett vem som helst ge ut en bok med bara några få knapptryck på sin dator.

Var noggrann

Bara för att det nu är väldigt enkelt att ge ut sin bok online betyder inte det att det är lika enkelt att sälja den. Precis som med allt annat online är konkurrensen hård. Därför lönar det sig alltid att vara noggrann och se till så att den bok du ger ut är av god kvalitet. En god idé är att lägga lite pengar på att anlita en lektör, det är en person som läser igenom ditt manus. De letar efter felaktigheter och kommer med förslag på förbättringar. De har god erfarenhet av att läsa och tycka om litteratur så det är verkligen ett bra sätt att höja kvaliteten på din bok innan du ger ut den. Även om du själv tycker att din bok är helt fulländad så bör du åtminstone anlita en bra korrekturläsare. Denne ska kolla upp så att inga stavfel eller annat störande har smugit sig in i texten. Känner du någon som du vet är duktig på svenska så går det bra annars får du betala någon för jobbet. Det är inte värt det att lägga tid och ansträngning på att ge ut en bok som inte är noga granskad.

Anlita rätt tjänst

Nu när ditt manus är färdigt är det bara att välja vilken typ av tjänst som du tycker passar just din bok. Idag finns det många olika sätt att ge ut sin egen bok. Online finns en rad olika tjänster som omvandlar ditt manus till ett filformat som går att omvandla till en e-bok. Detta kan vara olika format beroende på var du vill ge ut boken. Flera av dessa tjänster är gratis. Det brukar finnas extra paket att köpa till om man behöver hjälp med att designa omslag, korrekturläsning etc. Idag finns det även en helt ny typ av förlag, så kallade hybridförlag. De hjälper dig att ge ut sin bok till ett självkostnadspris. De ger inte ut alla böcker utan de gör ett slags urval och väljer bara att ge ut böcker som de tror att de har möjlighet att sälja.

Amazon

Sen har vi ett annat alternativ för den som vill ge ut sin egen bok. Det är nätjätten Amazon som har sin egen distribueringstjänst för e-böcker, Kindle. Engelskspråkiga författare har redan sen länge haft chansen att ge ut e-böcker på ett enkelt sätt och nå ut till miljontals kunder. Nu när det ryktas om att det ska komma en svensk version av Amazon så kanske det kan vara något att tänka på även för svenska författare.