Lär dig snabbt och effektivt

Förmågan att lära sig är den främsta egenskapen som människan besitter som gör att människan har kommit mycket längre än andra djur. Men lärandet har inte alltid sett ut på samma sätt. Förr så handlade det om att se mönster i naturen om var man kan jaga och samla. Idag handlar det om vår förståelse kring samhällen och naturen. Detta har utvecklats tillsammans med vår kunnighet om omvärlden till samhällen som byggs på akademia. Hur ska man då lära sig så effektivt som möjligt?

Repetition

Det viktigaste att kunna är att för att något ska kunnas under längre tidsperioder utan att glömmas så gäller det att repetera. Under det första taget efter inlärning så ska man repetera mer än vanligt. Sedan är det bra om man låter det gå ett par dagar innan man testar vad man själv kommer ihåg, och repeterar materialet igen. Man bör sedan gå igenom materialet med mellanrum.

Flashcards

Flashcards är ett effektivt sätt att lära sig kort information, som begrepp och ord. Man kan lära sig väldigt mycket på kort varsel, om det finns en tidspress så är det väldigt enkelt att klara sig med flashcards. Däremot så lär man sig informationen endast med korttidsminne om man inte repeterar dessa ofta.

Innan läggdags

Om man lär in något under dagen så är det värt att ta en sista titt innan man ska sova, och se till att det är det sista man gör. Enligt PsychologyToday är sömn en av dem viktigaste faktorerna i inlärning. Forskning tyder på att en bra natts sömn innan, efter och om möjligt en tupplur under lärandet bidrar till högre presteringsförmåga.

Övning ger färdighet

Metoder på papper och hur man gör dem i praktiken kan kännas väldigt annorlunda. Med metoder menar jag till exempel det man behöver lära sig praktiskt, matematiskt eller språkligt. Att lära sig hur man använder en formel och att kunna använda den är olika, på samma  sätt som grammatiska regler i olika spår kan vara svåra att jobba med.

Träna upp minnet

Det finns många sätt att göra detta på. Att träna upp minnet handlar om att hålla hjärnan aktiv så att nästa gång du skall lära dig något så går det snabbare än vanligt. En del av dem klassiska metoderna är att spela sudoku. Idag finns det olika appar som har spel som tränar upp hjärnan med hjälp av olika moment, såsom en matte del, vokabulär-del och mönster-del.

Man skall alltid komma ihåg att anpassa sig efter situation. Alla dessa metoder för inlärning är inte relevanta för alla. Tänk efter på vad just du behöver. Om det är att lära sig vissa ord och begrepp för att använda dem väldigt snart så är flashcards en bra början. Kombinera gärna metoderna för bästa resultat. Men för att sedan bevara informationen i minnet så gäller det att repetera. Kroppens allmänna hälsa är en viktigt om man ska lära sig effektivt. Om kroppen inte får tillräckligt mycket näring, vatten och sömn så kommer inte hjärnan fungera optimalt.