Hem » Blog » Stephen King – Skräckens kung

Stephen King – Skräckens kung

Stephen King är ett välkänt namn för de allra flesta. Många har läst hans böcker men många har även sett de filmatiseringar som gjort av hans klassiska skräckböcker. Många av filmerna är också idag klassiker inom skräckgenren. Det är för denna genre han är som allra mest känd. Stephen King har dock skrivit 56 stycken romaner men vissa av dem har han gett ut under pseudonym Richard Bachman. Stephen King har även skrivit mer än 180 stycken noveller och en av denna novell är speciellt välkänd. Novellen det handlar om är Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Den novellen har filmatiserats och filmen heter The Shawshank Redemption som anses vara en av de bästa filmerna som någonsin producerats.

Biografi

Stephen King är född år 1947 i Portland, USA. Som barn var Stephen King inte det där typiska barnet som lekte med alla utan Stephen var blyg, osäker och hade även ångest. Samtidigt hade Stephen som barn en mycket stor fantasi vilket ledde honom in på mörka områden som döden och skräck. Han fick ett stort intresse för skräck och allt som gick att läsa som handlade om skräck, det läste han. I de tidiga tonåren så publicerade Stephen, tillsammans med sin bror, en lokal tidning och det var nu som han själv började skriva på allvar. Innan detta hade han enbart skrivit för skojs skull, nu skulle det bli lite mer allvar bakom texten. När Stephen gick på High School så fortsatte hans skrivande och tillsammans med en vän så skrev de noveller som de släppte i en samling. Han försökte att bli publicerad som författare själv men blev ständigt refuserad, något som kanske hade med hans ålder att göra, han var ju trots allt bara 15, 16 år då. Stephen gav dock inte upp och vid 18 års ålder lyckades han bli publicerad för första gången. Efter examen arbetade Stephen som lärare men skrev böcker och berättelser på sin lediga tid. År 1974, efter att ha jobbat som lärare i cirka 3 år, så blev hans första bok vid namn Carrie publicerad.

Stephen Kings kända böcker

De böcker som Stephen King är mest känd för är de skräckböcker som filmatiserats. Här finns många klassiska böcker och filmer som många läsare och tittare fått sin dagliga dos av rädsla ifrån. The Shining är ett mycket klassiskt exempel på en film som baserats på Stephen Kings bok. Andra filmer som grundats på böckerna av Stephen King är bland annat Children of the Corn, Jurtjyrkogården, Den Gröna Milen och filmen jag nämnde i inledningen, The Shawshank Redemption. Förutom dessa filmatiseringar så har han vunnit många bokpriser av olika slag för sina böcker och han fortsätter att skriva böcker än idag. Den film som jag kommer ihåg allra bäst av de ovan nämnda är Children of the Corn. Den är inte bara läskig, den är obehaglig på ett sätt som är svår att beskriva. Har du inte sett den och du tycker om skräck så kan jag starkt rekommendera den.