Svenska författare – Moa Martinsson

Nu är det dags att presentera en mycket berömd svensk författare, nämligen Moa Martinsson. Martinsson brukar benämnas som en författare med arbetarbakgrund vilket gör att hennes litteratur ofta kallas för proletärlitteratur vilket är just litteratur skriven av arbetare. Inom denna genre av litteratur är hon en av de allra mest kända författarna och för sina verk har hon hyllats åtskilliga gånger. Hennes litteratur är fascinerande att läsa och om du aldrig har läst en bok av Moa Martinsson så är det dags nu. Moa Martinsson levde mellan åren 1890 och 1964.

Moa Martinssons liv

Moa Martinssons uppväxt var turbulent på många olika vis. Hennes mor var en 19-årig ogift piga vilket medförde att Moa fick bo hos sina morföräldrar då hennes mor inte hade möjligheterna till att ta hand om henne. Vem som var Moas far finns det inga uppgifter på men det finns en man vid namn Anders Johansson som man tror var Moas far. Han jobbade på samma gård som Moas mor och han gjorde det samtidigt som hennes mor. När Moa var fem år gammal så kunde hennes mor ta hand om henne då hon bytt jobb och skaffat sig en man. Moas styvfar var dock alkoholist och familjen hade dålig ekonomi. Detta gjorde att familjen ofta flyttade runt för att hitta jobb vilket så klart gick ut över Moas skolgång. Men Moa klarade till slut skolan galant och gick ut grundskolan med toppbetyg. Hennes första jobb var som kallskänka och hon begav sig sedan till Stockholm för att söka efter jobb, dock utan framgång. Moa träffade så småningom en man vid namn Karl Johansson i Ösmo på Södertörn då hennes mor och styvfar flyttat dit. Moa blev gravid och paret flyttade in i Karls hus i Sorunda utanför Ösmo. Här skulle Moa komma att stanna resten av sitt liv.

Författaren Moa Martinsson

Moa hade i tidig ålder en talang för att skriva och denna talang använde hon senare i livet för att få sina insändare och artiklar om arbetssituationen, som var mycket hård och turbulent i Sverige då, publicerade i olika tidningar. Hon började sedan att skriva böcker om det hårda arbetsklimatet som rådde och hur arbetarnas liv såg ut. Mycket av hennes böcker är självbiografiskt och när hennes debutbok Kvinnor och Äppelträd publicerades fick den mycket uppmärksamhet. Moas mest kända böcker är trilogin om Mia. Den första boken i denna trilogi kom år 1936 när boken Mor Gifter Sig släpptes. Två år senare kom Kyrkbröllop och året efter kom Kungens Rosor som kom att avsluta trilogin om Mia. I dessa tre böcker så handlar det om händelser i Norrköping kring sekelskiftet. Moa växte själv upp i Norrköping vilket har gjort böckerna detaljerade. Det som gör det ännu mer detaljerat är att böckerna är självbiografiska och Mia kan anses vara Moa själv. Som exempel så handlar första boken i trilogin, Mor Gifter Sig, om hur flickan Mia ser på relationen till hennes mor och styvfar och om det slit som det krävdes av dem för att inte svälta. Moa Martinssons böcker har fascinerat hennes läsare i många år och jag rekommenderar dig som inte läst henne att plocka upp en av hennes böcker och låt även dig bli fascinerad.