Hem » Blog » Tips för att börja skriva

Tips för att börja skriva

Många drömmer om att någon gång få skriva en bok. Ett fåtal gör slag i saken och sätter igång. Av dessa är det ännu färre som faktiskt slutför boken. Sen är det ett ytterst fåtal som faktiskt lyckas ta sig igenom nålsögat och får sin bok utgiven av ett förlag. Även om det är försvinnande få som får se sin bok i tryck så är det ingen anledning att inte skriva. Att skriva en bok kan kanske verka komplext och svårt att greppa men faktum är att det på många sätt handlar om att lära sig ett hantverk som vilket annat. Det finns en mängd olika berättartekniker att ta till och det finns även en hel uppsjö av böcker och kurser som lär ut konsten att skriva.

Läs böcker

En av vår tids mest framgångsrika författare, Stephen King, menar att det bästa rådet till aspirerande författare är att läsa och skriva så mycket man kan. Han har antagligen ganska rätt i sitt påstående. Genom att läsa böcker som andra har skrivit kommer man att få många tips och idéer till sitt egna skrivande. Speciellt den som har tänkt sig att skriva inom en viss genre, till exempel deckare kan ha stor nytta av att läsa mycket av just den typen av böcker. På så sätt får du ett bra grepp om vad läsare tycker om, vilken typ av böcker som redan finns och även egna idéer om vilka nya typer av historier du skulle kunna skapa.

Skrivtips

Det finns en hel uppsjö av böcker fulla med skrivtips. Många författare är faktiskt mycket bättre på att kunna skriva om hur man ska skriva än vad de är på att själva skapa bästsäljande böcker. Ett exempel är Sören Bondeson som skrivit den bästsäljande boken Konsten att döda – så skriver du en kriminalroman. Han är också en flitig föreläsare och lärare för skrivarkurser, ofta med inriktning mot att skriva kriminalromaner. Flera av hans elever har blivit storsäljande namn. Bland annat Jens Lapidus och Åsa Larsson som också medverkar i boken.

Modell

För att få struktur på sin berättelse kan det vara bra att använda sig av någon form av modell. Det finns flera olika att använda sig av. Den som vill skriva deckare kanske väljer att följa en modell för att skriva pusseldeckare. En typ av spänningsroman där läsaren kan vara med att lösa mysteriet. Då är det viktigt att placera ut ledtrådar så att läsaren ska ha en chans att kunna lösa mysteriet. En annan känd modell för berättande är den så kallade Hjältens resa. Den används ofta inom drama och kärleksromaner. I den modellen får man tydligt följa ”hjälten” på sin resa från sin vanliga värld, ut i äventyret, mötet med fienden och till slut segrare med nya visdomar.

Skrivarkurs

Ett säkert sätt att skaffa sig nya kunskaper och få inspiration är att gå en skrivarkurs. Runt om i landet finns det många att välja mellan. En av de mest prestigefyllda är den som går på folkhögskolan Biskops Arnö. Annars finns det kurser både på distans och på plats. En del kostar pengar och hålls i privat regi och andra anordnas av högskolor, universitet och folkhögskolor och är då avgiftsfria.