Hem » Blog » Tre kända svenska författare

Tre kända svenska författare

I Sverige har vi gott om författare som har blivit både framgångsrika och folkkära. Deckargenren med författare som Mari Jungstedt och Henning Mankell i spetsen har varit särskilt upskattade, både i Sverige och utomlands. I den här artikeln kommer vi att ta upp tre kända svenska författare som har haft en stor inverkan på den svenska litteraturen.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är en svensk deckarförfattare som har gett ut sammanlagt 10 böcker i serien Fjällbacka. Utöver sina deckare har hon också släppt flertalet barnböcker som har blivit väldigt uppskattade. Camillas författarskap tog fart när hon deltog i en skrivarkurs som hon fått i present. På kursen började hon att skriva på ett manus som senare kom att bli hennes debutbok, ”isprinsessan” och som släpptes år 2003. Sedan dess har hennes popularitet skjutit i höjden och många av hennes deckare har dessutom filmatiserats. Intresset för Camillas böcker har inte bara tagit fart i Sverige, hon har också nått stora internationella framgångar och hennes böcker har sålts i 22 miljoner exemplar. Camilla har dessutom fått flera priser för sitt författarskap och vid sidan av sin karriär som författare är hon också engagerad i flera ideella organisationer.

Camilla Läckberg
Camilla Läckberg

Stieg Larsson

Författaren och journalisten Stieg Larsson gjorde succé med millenniumböckerna som handlar om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Succén stannade inte bara vid Sveriges gränser, utan böckerna översattes till flera olika språk och såldes i 80 miljoner exemplar över hela världen. Trots att man oftast förknippar Stieg med just millenniumtrilogin så var han även känd för sitt engagemang inom politiken och han valde att ägna en stor del av sin tid åt att arbeta mot rasismen i Sverige. Stieg Larsson gick bort innan milleniumtrilogin publicerades, och han fick därför aldrig uppleva böckernas storhetstid och hur de skulle komma att läsas och uppskattas av människor över hela världen.

Astrid Lindgren

En av våra mest välkända och folkkära författare är givetvis Astrid Lindgren. Hon har skrivit över 165 miljoner böcker och hennes författarskap har haft en stark inverkan på den svenska barnlitteraturen. Astrid hittade på många älskvärda karaktärer som Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket, men den mest välkända karaktären som hon skapade är förmodligen Pippi Långstrump. Pippi har gjort stor succé både i Sverige och utomlands och böckerna översattes till inte mindre än 77 olika språk.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren

Historien om Pippi började egentligen som en saga som Astrid berättade för sin dotter, men med tiden kom hon att skriva ner berättelsen och så småningom publicerades den av förlaget Rabén & Sjögren. En av anledningarna till att Astrid Lindgrens berättelser blev så populära var att hon skrev om viktiga ämnen som livet och döden och om aktuella händelser från ett barns perspektiv. Hon var dessutom en vänlig och sympatisk person som ogillade orättvisor och som brann för både barn och djurs rättigheter. Trots att hennes böcker publicerades för många år sedan så är de fortfarande lika aktuella och populära än idag. Nu för tiden kan man dessutom uppleva de folkkära berättleserna genom tv-serier, teaterföreställnnigar och i filmformat.